Başkasının İnternet Bağlantısını Bir Proxy Gibi Kullanın

uProxy, başkalarının internet bağlantısı üzerinden (onu bir proxy/vekil sunucu gibi kullanarak) internette gezinmeyi ve böylece yerine göre internet engellemelerini aşmayı, yani başkasının internet bağlantısını bir proxy gibi kullanmayı sağlayan bir web tarayıcı (Firefox ve Chrome) eklentisidir.

 

Türkiye’deki neredeyse her konuda olduğu gibi aynen uProxy de, birkaç yıl önce Google Ideas tarafından duyrulduğunda anında magazinsel bir boyutta ele alınıp haberlerde bol soslu bir şekilde işlenmiş ve kısa bir süre sonra da unutulup gitmişti. Çünkü o zaman sadece adı vardı, ortada çalışan bir şey yoktu ve köpüklendirilerek sunulduğu için unutulmuştu. Ama şu çalışır durumda olan ve internet bağlantısını bir proxy gibi kullanabilmeyi sağlayan uProxy, sunduğu bazı özellikler nedeniyle oldukça dikkat çekici ve kullanılmayı hakeden bir eklenti olarak öne çıkıyor.

 

Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen uProxy, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz bir arkadaş çevresinin internet bağlantısı üzerinden internete çıkabilmeyi sağlayan yani Web tarayıcılarının bir proxy gibi çalışmasını sağlayan bir tarayıcı eklentisidir. Örneğin, güvendiğiniz ve yurt dışında yaşayan bir tanıdığınızın internet bağlantısını kullanarak Türkiye’den sanki yurtdışındaymış gibi internete çıkabilmeyi sağlayan bir çeşit kişiselleştirilmiş VPN görevi gören oldukça yararlı bir web tarayıcısı eklentisidir.

 

uproxy-eklentisi

 

Aslında bir açık kaynak proje olan uProxy, 2 farklı metotla çalışıyor ve kullanılabiliyor:

  1. Facebook, Gmail ve GitHub bağlantılarınızdan birisinin Web tarayıcısına ve sizin tarayıcınıza uProxy kurarak, arkadaşınızın bağlantısı üzerinden internete çıkabiliyorsunuz. Bu kullanım şekli tamamen güven esasına dayalıdır. Yani internet bağlantısını proxy olarak kullandığınız kişiye güvenmek zorundasınız ki, o isterse bir takım araçlar yoluyla sizin açık metin halinde giden HTTP bağlantılarınızı görebilir veya elde edebilir. Buradaki maksat sizin yurtdışında olan bir arkadaşınız sayesinde internet bağlantınıza uygulanan bazı engellemeleri dolaylı yoldan aşabilmektedir. Bu bağlantı şeklinde sadece Web tarayıcıları proxy üzerinden gitmekte, bilgisayarın ethernet bağlantısından çıkan trafik yine mevcut internet bağlantısı üzerinden geçip gitmektedir. uProxy, sosyal ağları sadece kullanıcıların online olup olmadığını ve bağlantıyı kurabilmek için gerekli bilgilerin (IP adresi, port ve şifreleme anahtarları) iletiminde kullanıyor. Yani arada bir ara yönetim sunucusu olmadığı için bu şekilde bir köprü kurmaya çalışıyor.
  2. uProxy’nin belki de en güzel kısmı, internette kendinize özel bir sunucu kiraladıktan sonra üzerine uProxy kurup kendi özel proxy servisiniz olarak kullanabiliyor olmanızdır. Hatta uProxy’nin bunun için bulutta DigitalOcean destekli bir kurulum rehberi de mevcut.

 

uProxy kullanımında isteyen herkes bağlantısını paylaştırabiliyor (offer access) ya da bağlantı talebi (request access) yapabiliyor. Her iki durumda da eklenti özel bir link oluşturuyor. Bu linkin güvenlir arkadaşlar arasında paylaştırılması sonrasında uProxy üzerinden bağlantı kurulabiliyor. Ayrıca uProxy, TOR ile birlikte de çalışabiliyor. Bunun için bilgisayarda öncelikle TOR’un kurulu ve çalışıyor durumda olması gerekiyor. Ardından eklenti üzerinde TOR aktif hale getirilip, ilgili port ayarı yapılıyor.  İnternet bağlantısını bir proxy gibi kullandıran uProxy’i tabiki bulutta kendi özel sunucunuz üzerinden kullanmak çok daha çekici ve mantıklı seçenek olarak görünüyor.

 

Adres: https://www.uproxy.org/
Kaynak kodları: https://github.com/uProxy/uproxy
Firefox için indirin: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/uproxy-firefox/
Chrome için indirin: https://chrome.google.com/webstore/detail/uproxy-part-1-of-2/…
DigitalOcean’da uProxy için: https://blog.uproxy.org/./get-access-24×7-through-your-own-uproxy.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir