Typosquatting, internet kullanıcılarının Web tarayıcısının adres çubuÄŸuna ziyaret edecekleri Web sitelerinin URL adreslerini, dikkatsizlikten ötürü yanlış yazmalarından ötürü (örneÄŸin ‘facenook.com‘ yazmak gibi) gerçek siteyi taklit eden ve internet güvenliÄŸini tehlikeye düşeren baÅŸka taklit sitelere yönlendirilmesi ile sonuçlanan bir domain adresi sahteciliÄŸidir.
Yaklaşık 4 yıl önce yapılan bir araÅŸtırmada (daha günceli henüz yok) internet kullanıcılarının dikkatsizliÄŸi sonucu Web adreslerinin yanlış yazılması neticesinde girilen taklit Web sitelerinin %62’sinin bot aÄŸları, phishing veya kötücül içerik ve uygulama yayan web sitelerine yönlendirildiÄŸi ortaya çıkmıştı. Genelde kullanıcının hızlı olmak ya da dikkatsizliÄŸinden ötürü klavyede yan yana duran ‘a’nın yerine ‘s’, ‘c’ ve ‘b’nin yerine ‘x’ ya da ‘v’ veya ‘o’ harflerini fazladan yazması neticesinde örneÄŸin facebook.com yerine bambaÅŸka ve alakasız sitelere gitmesi söz konusudur.
Çünkü özellikle phishing (oltalama) saldırılarında da kullanılan typosquatting yöntemi (domain adresi sahteciliÄŸi) gereÄŸi kullanıcının yanlış yazabileceÄŸi adreslere facebook.com’u birebir taklit eden ama iÅŸlev açısından sahtekarlık ve tehlikeli amaçlara yönelik yapılmış siteler konuluyor. Hatta Facebook daha öncesinde typosquatting tehlikesine önlem almak için facebook.com‘a benzeyen veya onu çaÄŸrıştıran yüzlerce domain adresini kendi ismine kayıt ettirmiÅŸ ve orijinal adresine yönlendirmiÅŸti. Fakat bu durum malesef sadece Facebook için deÄŸil, diÄŸer popüler sosyal aÄŸlar ile online bankacılık sitelerinin taklit edilmesi (paypalco.uk, hsbcco.uk gibi) için de geçerlidir. Benzeri sahte adresler o kadar fazla ki, ziyaretçinin en ufak bir dikkatsizliÄŸi bile bu taklit adreslere gitmesiyle sonuçlanabiliyor. Sonuç olarak kullanıcıların ya banka bilgileri ya da kritik iletiÅŸim bilgileri ya da parolaları çalınıyor.
Typosquatting tehlikesini kişisel olarak önlemenin yolu da Web tarayıcısından geçmektedir. Bu konuda Firefox web tarayıcısında oldukça işe yarayan URL Fixer eklentisi var. URL Fixer eklentisini Firefox tarayıcınıza kurduğunuz andan itibaren yanlış yazdığınız popüler web sitelerine ait URL adresleri otomatik olarak düzeltilmekte ve gerçek olan siteye yönlendirilme yapılmaktadır.
Yalnız URL Fixer eklentisini kurup kullanmaya baÅŸlamadan önce çok dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bu eklentinin geliÅŸtiricileri, eklentiyi tarayıcısına kurup Amazon’un sitelerine giden ve buralardan alışveriÅŸ yapanların referans ID’lerini kendilerine ait ref-ID’ler ile arka planda çaktırmadan otomatik olarak deÄŸiÅŸtirmekte ve yaptıkları her bir yönlendirme için referral ücreti almaktadırlar. EÄŸer eklentiyi kullanacaksanız, Amazon’dan alışveriÅŸ yapmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda AdBlock Plus eklentisinin de geliÅŸtiricisi olan bu kiÅŸi/ler, AdBlock Plus’da da aynı ÅŸeyi yaptıkları fark edilince hemen o kodları kaldırmışlardı.